Raadslid Guy Paulis (LDD) informeerde bij de Vlaamse Milieumaatschappij naar het al dan niet gevaar van het eendekroos op het Kempisch Kanaal. Dat eendekroos zorgt in Herentals en Geel voor een groen tapijt op het water.




Paulis: 'Ik heb over deze problematiek eens geïnformeerd bij de kanaalbeheerder; de groene laag was de afgelopen weken trouwens niet alleen nabij de Herentalse jachthaven te merken, maar zeker ook al vanaf Geel Ten Aard aan de Geelse jachthaven en zo richting Herentals.
 
Eendekroos komt voor in stilstaande of zeer traag stromende waters. De stroom-snelheid in het kanaal Bocholt-Herentals is klein. Ook een verhoogde watertemperatuur, bijv. aan het einde van de zomer, stimuleert de groei van eendekroos. 

Het monitoren van de waterkwaliteit is de bevoegdheid van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die maandelijks de kwaliteit van het kanaalwater analyseert. Uit navraag bij VMM blijkt dat op basis van de beschikbare meetresultaten kan afgeleid worden dat het kanaal Bocholt-Herentals niet verontreinigd is.

Eendekroos verdwijnt automatisch wanneer de watertemperatuur terug daalt.

Dit laat geen sporen na. Een ingreep is dus niet noodzakelijk.
Eendekroos genereert geen hinder voor de scheepvaart. Mogelijk nadelige effecten van eendekroos op de flora en fauna in en om het kanaal zijn niet bekend.
 
Met andere woorden: er werd de afgelopen weken niet ingegrepen, en dat zal ook niet gebeuren. Enkel de vissers hadden en hebben er wat last van, maar het probleem zou dus volgens de kanaalbeheerder weldra moeten verdwijnen'.